Как ДПС мобилизира толкова много избиратели?

ДПС с категорична победа на изборите за парламент и президент в чужбина. "Движението за права и свободи" получи с над 50 хиляди гласа повече от вота на 11 юли. Как ДПС активизира гласоподавателите си зад граница?

През мегафони, вестници и телевизии изселниците в Турция бяха призовавани да гласуват, разкрива Bulgaria ON AIR. С гръмки заглавия и призиви като "Турските гласове при турския кандидат" ДПС успя да постигне най-високия си резултат от 2009 година насам.

"Цялата медийна армия в Турция казваше – "Турските гласове трябва да отидат за турския кандидат". И в крайна сметка това проработи", коментира журналистът Мехмед Юмер.

Според журналиста издигането на кандидатурата на Карадайъ за президент точно в този момент не е случаен ход.

"Избирателите вече се отдръпват, има стопяване на гласове – това е най-големият и това ги накара да издигнат г-н Карадайъ, поставяйки акцент върху етническата идентичност, защото ще се отрази на техния комфорт", допълни Юмер.

Но ръстът на активността в Турция може да се дължи и на друго, смятат анализатори. Той идва на фона на сигналите за подкрепа от страна на турския президент Реждеп Тайип Ердоган, който се появи на националната конференция на движението миналата година.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!