Каримански: Важно е доколко могат да се сбъднат приходите в бюджета

"Искам да подчертая важността да има управленска програма и тези политики да залегнат вътре в бюджета. Не е ясно коя политика е залегнала, за да бъде бюджетът остойностен по този начин. Ако искаме да има предвидимост, последователност и устойчивост, тази част на управленската програма липсва като база и като отправна точка за съставянето на този бюджет", коментира финансовият експерт Любомир Каримански в "Денят ON AIR".

Според него това, което Асен Василев е представил, е по-реалистично от това, което се коментира преди този бюджет да бъде вкаран.

"Всички критики в бюджета на служебното правителство, че има високи капиталови разходи, че те могат да бъдат намалени на 30-40%, видяхме, че това не става толкова лесно. Никой не смее да ги намали толкова и в този бюджет е така. Трябва да имаме предвид доколко могат да се сбъднат приходите и доколко темпът на нарастване на разходите няма да бъде по-висок от темпа на нарастване на приходите", каза Каримански пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи ръстът на приходите през годините, няма голям темп. "Данъчно-осигурителните приходи растат през годините по един и същи начин. Странното, което ни карат да се замислим, е до колко ръстът на брутния вътрешен продукт и всичко останало, което като брутообразуващия капитал, може да доведат до по-голям ръст на приходите, за да изпълним този бюджет. При положение, че всички международни институции дават ръст на икономиката по-малък от този на Министерството на финансите. ЕК дават ръстът на България да е около 1,5. Дават по-малък ръст, ние сме заложили 1,8", подчерта експертът.

По думите на Каримански инвеститорите не се плашат от това дали има редовно правителство или не, тъй като търсят сигурност в правната рамка. "Добре е да се направи среда за инвестициите, тогава вече ни е важно редовното правителство", каза още той.

"Казваме, че за 2023 г. нищо няма да се пипа, но когато една политическа сила излезе на изборите, тя излиза с програма, която би трябвало да е нейната управленска. Ако заявиш, че няма да пипаш никакви данъци и в същото време виждате, че от 1 януари 2024 всички ставки се възстановяват, важно е да бъдем честни спрямо бизнеса", допълни той.

Запитан дали има риск в енергетиката, свързан с дивидентите, той отговори: "Когато говорим за АЕЦ "Козлодуй" трябва да имаме три неща предвид: Първо трябва да имаме иновации, ремонти, нови компоненти, системи, трябва да имаме международна програма и дейност, която е за обмяна на всички тези програми и необходимостта от защитата. Те са в основата в инвестиционната програма на АЕЦ "Козлодуй". Когато това са 100% от дивидента, то тогава какво става? В един момент не може да се изпълни инвестиционната програма, застрашаваме националната сигурност, второ трябва да имаме квази държавен дълг под формата на това АЕЦ "Козлодуй" да вземе този дълг", смята Каримански.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!