Лозан Панов: Радев е фалшив герой

"Радев е фалшив герой". Това обяви пред БНТ кандидатът за президент Лозан Панов. Той критикува остро поведението на държавния глава по време на протестите от миналото лято. Панов дори се усъмни дали Радев е "стойностна личност". И подчерта: "Един президент трябва да има като свое кредо интересът на народа, а не своя личен".

По повод обявената от Томислав Дончев позиция, че ГЕРБ ще подкрепи Панов, ако проф. Герджиков не стигне до балотаж, Панов отговори: "Не знам защо ГЕРБ слага своя кандидат на трето място". И допълни: "Така да се местят хората като пешки на шахматната дъска, е обидно".

"Оглавявах ВКС 7 години – на върха на една такава система ветровете са много силни, но не ме прекършиха. Съвсем логично е, когато си се борил за една кауза, тя да стане твое кредо. Г-н Иван Гешев премина като торнадо през съдебната система. Трябва да покажем защо е нужна промяна". Така мотивира впускането си в политическата битка председателят на ВКС Лозан Панов в предаването „Още от деня“.

„Смятам, че характерът, който съм проявявал във ВКС, мога да прилагам и като президент на Република България“, подчерта той. И допълни, че Президентската институция може да бъде оглавена от човек с характер.

„Когато се избираше главен прокурор, президентът първоначално не подписа указа с мотива, че битката има само един кандидат, но след това го направи. Говорим за силата на институцията и това дали президентът е стойностна личност? Аз не бих подписал този указ, защото Иван Гешев не притежава качествата да е главен прокурор. Един президент трябва да има като свое кредо интересът на народа, а не своя личен. Той трябваше да брани народа от един такъв главен прокурор, но не го направи“, обясни Панов.

„Решенията, които съм взимал, са били с идеята дали ще са добри за ВКС, а не за мен лично“, увери председателят на ВКС.

„Съдебната система е дадена на концесия на ДПС от Бойко Борисов. Проблемът с Иван Гешев е личностен и системен. Затова се обръщам към г-н Борисов: „Бъдете честен със своите избиратели. Не предавайте президентската институция на ДПС. Бъдете почтен“, призова той бившия министър-председател.

Съдебната система помага на това да сме най-бедните. Бедността се дължи на много фактори, но завладяната държава се дължи на това, че съдебната система е позволила това да се случи“, смята юристът.

На въпрос дали ще чертае разделителни линии, Лозан Панов заяви: „Преди година и половина се говореше за корупция, неефективна съдебна система и тези, които стоят зад Иван Гешев му дадоха заповед да атакува президентството. Последва нормален гняв на хората и президентът с вдигнатия юмрук. Тогава аз не исках да участвам, за да не участвам в създаването на един фалшив герой“, каза още Лозан Панов.

На въпрос дали има предвид президента Радев, Панов отговори : "Да, имам предвид президента Радев".

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!