Мартин Димитров: Без правосъдие, ние ще останем последни в ЕС

„Българските институции не свършиха нищо и го докарахме дотам американците да ни казват какви лица в България трябва да бъдат санкционирани. Това показва, че институциите тук не работят и че ни е необходима съдебна реформа. Докарахме го дотам, че американците да ни казват какво да правим“. Това каза в „Честно казано“ по Евроком икономистът Мартин Димитров от „Демократична България“. Думите му са по повод наложените санкции по закона „Магнитски“ на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков:

„Те ни обясняваха, че ние си измисляме проблемите, че няма нужда от съдебна реформа, че в България всичко било наред. Е, наред ли е? Заради липсата на работеща съдебна система ние сме така бедни. Без съдебна реформа ние ще останем последни в ЕС. България спрямо Румъния има 33% по-нисък доход за една година, а спрямо Гърция – 147% по-нисък доход. Неработещата ни прокуратура ни води до бедност“, заяви още Димитров.

„С колегите Методи Андреев и Петър Славов от „Групата за натиск“ питахме ББР през 2016 г. какви кредити са давали на малки и средни предприятия. ББР тогава все пак е спазвала някакво минимално приличие. Идва Ковид кризата и точно тогава те форсират кредитирането на големи компании. Всички са свързани с когото трябва. Тогава ги предупредихме, че трябва да кредитират малки фирми“, обясни той.

„Има универсално решение – да се приеме таван за кредитите. По-големи кредити не трябва да има. Много хубав въпрос е дали ще бъдат върнати сегашните кредити и какви са обезпеченията. Оказа се, че лихвите не са много високи. Има ли гаранции за връщането на тези кредити? Да не се окаже, че за малките фирми, за разлика от специалните фирми, лихвите са били по-високи", добави Мартин Димитров.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!