Министър Бозуков: Директорът на БАБХ е сменен заради съмнителни договори

Директорът на БАБХ е сменен заради съмнителни сключени договори. Това каза служебният министър на земеделието, храните и горите Христо Бозуков в интервю за предаването „Преди всички“ по БНР по повод сменения директор на БАБХ.

„Причините за смяната на директора на БАБХ са много и са комплексни. На първо място заради съмнителни сключени договори като „Златния гьол“, където според закона тези дезинфекции и проверки трябва да се извършват от ветеринар, а те са правени от частна фирма. Новият директор ще разгледа този договор. Не съм го видял досега, защото нямах начин да стигна до него. Смятам, че с влизането на новия директор ще имаме достъп до цялата информация от БАБХ и ще излязат доста факти не само по този договор“, заяви Бозуков. „Според информацията, която излезе, че тази година над 8 млн. са приходите от този гьол, мисля, че не е икономически изгодно за държавата тези средства да отидат в частна фирма вместо в държавния бюджет. Договорът не е преподписван, а удължаван с анекс. Предполагам, че може да бъде прекратен. Не е само той. Нещата в БАБХ са така поставени, че много дейности, които трябва да изпълнява самата агенция, са прехвърлени на частни фирми под предлог, че няма достатъчно капацитет и средства, а сключените договори показват доста сериозни суми. Имам информация, че има много такива сключени договори за дейности“, каза още министърът. „Поисках от изпълняващия длъжността Николай Росев, докато изпълняващият директор беше в болнични, да ми даде информация за инсинераторите, но от нея всичко излизаше, че е цветя и рози и всичко е окей. Насочих го към нашите юристи за разглеждане и очаквам да видя как стоят нещата и в този случай. Тези системи в Министерството като търговски дружества и агенции е трудно да се проникне в тях, те са нещо като държава в държавата. Нямаме достатъчно информация и това затруднява процеса и по извеждането на програмите. Бях обвинен за това, че когато седна на креслото на министър, се концентрирам върху ГЕРБ. Напълно го отричам и отхвърлям. Директорът на БАБХ например е от квотата на БСП“, заяви той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!