НСО: Пътуването на главния прокурор Иван Гешев до САЩ през март струваше на службата 14 000 лева

Националната служба за охрана (НСО) е платила над 14 хил. лв. за командировки, билети и престой на своите служители покрай пътуването на главния прокурор Иван Гешев до САЩ през март. Това става ясно от отговор на службата до депутата от "Демократична България" Ивайло Мирчев, съобщи Медиапул.

Информацията се дава три месеца след първоначалното ѝ поискване. Тогава обаче Мирчев не е бил депутат и в качеството му на обикновен гражданин, питащ чрез заявление по Закона за достъп до обществена информация, НСО му е отказала.

Държавата е изхарчила 14 784.39 лв покрай пътуването на Гешев. Според закона, по който работи НСО, при пътуване в чужбина се полага лична охрана.

Това обаче не е единственият държавен разход. В края на февруари, отново по заявление на Мирчев, от парламента съобщиха, че са платили над 10 хил. лв., за да командироват заедно с главния прокурор депутатът от ДПС Хамид Хамид.

Официално Гешев се водеше в отпуск по време на това пътуване. Оправданието бе, че заминава за САЩ, за да присъства на ежегодната молитвена закуска, която се дава от президента. Оказа се обаче, че американските власти нямат нищо общо с това посещение. Впоследстиве бе обяснено, че то било частно, а Гешев бил в отпуска. От прокуратурата заявиха пред Mediapool, че от техния бюджет не е плащано нищо във връзка с пътуването на главния прокурор. Институцията обаче отказа да даде информация дали са били командировани служители от админситрацията и срещу какви разходи.

Посещението на Гепев бе обилно отразявано през ведомствения сайт, нищо че формално пътува в "лично качество". Главният прокурор бе получил покана от конгресмена Пийт Сешънс. Именно с него бе една от срещите му, както и с Робърт Адерхолт, член на Камарата на представителите. Прокурорските пресцентър съобщи и за срещи с някогашния сръбски външен министър Вук Драшкович и Ахмет Шала, бивш финансов и икономически министър на Косово.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!