Няма изненадани: Фирма отсече 12 дървета в гора до природен парк „Витоша“ без да има разрешение

Свидетели на случващото се сигнализираха, че от няколко дни в гората, която граничи с природен парк "Витоша", се секат не само храсти, но и големи дървета, съобщи БНТ.

Незаконната сеч в гората над "Бояна" започнала още в края на миналата седмица. Опитите на хората от района да спрат машините останали без успех. Едва след като полицаи и служители от район "Витоша" дошли на място, резачите се оттеглили.

Кметът на столичния район "Витоша" Теодор Петков обясни, че въпросната сеч в "Бояна" се извършва в три имота на частни фирми. Лично той е разписал разрешението за това, но става дума за почистване на храсти и само няколко плодни дръвчета в трите поземлени имота.

"Ние сме издали разрешение за почистване на храстовидна и издънкова растителност с диаметър до 8 см и отделно за трите имота за отсичане на плодни дървета", заяви инж. Теодор Петков, кмет район"Витоша".

Проверката показала обаче, че частните фирми са отрязали 12 дървета в повече от това, което им е било разрешено.

"Те се надвишили разрешените бройки и са секли дървета, които не са в разрешението за отсичане. Заради това имат съставен акт за незаконна сеч и подлежат на санкции", допълни Теодор Петков.

Глобата за незаконно отрязано дърво е от 1000 до 5000 лв. След като си платят санкциите фирмите ще могат да секат отново в района, но само храсти, за което от общината ще следят внимателно. Приканват и жителите на "Бояна" да помагат и да подават сигнали. Добрата новина е, че макар въпросните частни имоти да граничат с природен парк Витоша, нито едно дърво от него не е отсечено.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!