Освободиха ръководството на болница „Лозенец“ заради схема с донорство

Освобождавам Съвета на директорите на болница „Лозенец“, считано от днес, заяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, предаде БГНЕС.

Д-р Кацаров поясни, че има данни в болницата, доскоро правителствена, да са извършвани трансплантации на органи в нарушение на действащото законодателство. Той цитира период от 2019 г. до края на април 2021 г., когато в лечебното заведение са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори.

„Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова. Донорите са племенници, а рецепиентите са техни чичовци, но от Оман, Израел и други държави. Има всички основания да се смята, че те не са роднини“, посочи здравният министър и подчерта, че това е сериозно нарушение на закона и представлява престъпление.

Освен това има и данни, че са използвани фалшиви самоличности, подчерта още той.

„Цялата тази документация още днес ще бъде представена на МВР за по-нататъшни проверки“, коментира здравният министър.

Той изнесе и други данни, в които има съмнения за нарушения. В тях се посочва, че е извършена трансплантация на черен дроб през месец април от трупен донор, но без да бъде спазена точковата система за определяне на рецепиента. След обаждане по телефона, посочи Кацаров, четвъртият в листата е станал първи и е бил трансплантиран.

„Този човек е заемал много висок пост в държавната администрация, може би най-високият“, посочи още д-р Стойчо Кацаров, но не назова името и заеманата от него длъжност.

"Попитайте предишния министър (Костадин Ангелов) за пререждането за трансплантации", обърна се д-р Кацаров към медиите.

Други лечебни заведения също ще бъдат проверявани, съобщи Кацаров.

Днес новото ръководство на болница "Лозенец" ще бъде назначено, но д-р Кацаров отказа да назове имената.

Министърът съобщи още и за източване на Здравната касата от страна на доскорошната правителствена болница.

В болница "Лозенец" е извършена проверка януари месец, много преди ние да влезем в МЗ, която е показала, че за над 60 пациенти без да са лекувани, са получени средства от НЗОК. В деня, в който е издадена заповедта за проверка, болницата е върнала парите за лечението на пациенти с обяснение за „техническа грешка”, посочи д-р Стойчо Кацаров.

„Няма как техническа грешка да се повтори 60 пъти. Това е източване на Здравната каса и за мен това е напълно недопустимо”, каза Кацаров. НЗОК е сезирала прокуратурата, тъй като е имало подправени подписи, съобщи още министърът. /БГНЕС

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!