Подкрепящите правителството парламентарни сили „отпушиха“ кадровите назначения

Управляващите от ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Дермократична България", към които се зачисли и ДПС, отпушиха диалога, който даваше вид миналата седмица, че не върви, като започнаха да подрежда "кутийките" на регулаторите, областните управители и председателските места в парламентарните комисии. И всеки получава по нещо, съобщи clubz.bg.

Както е известно, на дневен ред в парламента е изборът на управител на Българската народна банка, както и на председатели на Сметната палата и на Националната здравноосигурителна каса. Най-напреднал е този за БНБ, като там изненади няма – ГЕРБ предложи, а ПП-ДБ подкрепи номинацията на сегашния гуверньор Димитър Радев.

Радев трябва да предложи подуправители, които също се избират от Народното събрание, а спряганите имена са на бившия председател на парламентарната група на ПП Андрей Гюров (който партията номинира за управител в мандата на кабинета "Петков"), както и на финансиста на ДПС – бившият министър на финансите в кабинета "Орешарски", сега депутат – Петър Чобанов.

Че процедурата с подуправителите също тръгва с разбирателство е видно и от дневния ред на парламента. Утре в зала влиза точка за приемането на процедурни правила за предлагането на кандидати за подуправители – ръководители на управление "Банково" и на управление "Емисионно". По информация на Клуб Z обаче в (не)коалицията все още не са се разбрали по този въпрос, тъй като и Чобанов, и Гюров искали "Емисионно".

Председателският пост в одитния орган буквално до вчера бе разпределен за ПП-ДБ. Срокът за номинации бе удължен на два пъти, по неофициална информация – защото харесаният от обединението кандидат се оказал с по-малък от изискуемия стаж.

Вчера обаче номинираната от ГЕРБ за председател на Здравната каса, сочената за фаворит Иванка Динева, се оттегли – неофициално заради публичния натиск и заради съпротивата от страна на ПП-ДБ срещу професионалната ѝ биография на обвързаност с определени болници и с бившшия ГЕРБ министър Костадин Ангелов. Така днес се разбра, че Сметната палата "отива" при ГЕРБ, а от ПП-ДБ се очаква да предложат номинация за НЗОК, която партията на Борисов да подкрепи. Т. е. двете формации са си разменили титулярните места по отношение на тези два регулатора.

Че одитният орган ще бъде оглавен от човек на ГЕРБ бе на практика потвърдено в хода на деня, когато от формацията официално обявиха, че ще номинират бившия председател на Народното събрание Димитър Главчев. Без изненада, заявката на обединението е, че ще подкрепи.

В същото време, подобно на БНБ, утре НС ще открие процедура и за двамата заместници на председателя, като според първоначална информация от ПП-ДБ ще подадат име, но това ще направи и ДПС.

ГЕРБ и ПП-ДБ се разбраха за цели двама областни управители. Напрежението по отношение на имената тлее от седмици, като макар от обединението да имаха свой списък, предложен на премиера Николай Денков за подпис, той отказва да прави назначения без да са консенсусни.

Така стигаме до днес, когато Борисов даде заявката, че в знак на добра воля съгласие има за губернаторите на София и Пловдив, като те щели да бъдат от ПП-ДБ, а ГЕРБ ще предложи заместниците.

За областен управител на София ще бъде назначена Вяра Тодева – бивш заместник за областта в служебното правителство на Стефан Янев.

За Пловдив пък е посочен лидерът на БЗНС Илия Зюмбилев. БЗНС бе партньор на ПП-ДБ в кампанията на последните избори.

Най-сигурният признак за разбирателството е, че най-сетне има постигнато съгласие за ръководствата на парламентарните комисии. Както с очакваше "лъвският пай" отива при ГЕРБ и ДПС. ПП-ДБ получава само две комисии – по европейските въпроси и за електронното управление. БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" – по една.

Комисията за българите в чужбина отива при БСП. Това е и единствената комисия, която партията на Корнелия Нинова ще получи.

Комисията по туризъм ще бъде поета от „Възраждане“.

„Има такъв народ“ също ще получи една комисия – тази по земеделието.

По обясненията на съпредседателя на "Промяната" Кирил Петков договорката е постигната в отговор на вече споделеното по време на преговорите за съставяне на кабинет желание от страна на обединението, ако то държи по-голямата част от постовете в изпълнителната власт, ГЕРБ да държи тези в законодателната. По онова време обаче ДПС не бе включена в предложението. Но тогава партията не бе такъв важен фактор за "сглобката" "конституционно мнозинство".

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!