Поптодорова: Годините безнаказаност направиха властта арогантна

САЩ избраха политическо междучасие за обявяването на тези санкции по закона "Магнитски". Това е знак към всички. Колко пъти и как да ни се каже? Темата за корупцията и върховенството на закона се превърна в знаме. Годините на безнаказаност и наивното доверие от страна на ЕС и САЩ направиха още по-безогледни и арогантни хората, в чиито ръце са властовите решения и публичния ресурс. У нас законът е врата в полето.

Това заяви в интервю за БНР Елена Поптодорова, бивш посланик на България в САЩ по повод безпрецедентния ход от страна на Вашингтон, който предизвика невиждан скандал, след обявяването на тримата ударени от закона "Магнитски" българи – Пеевски, Божков и Илко Желязков.

Според Поптодорова темата с корупцията у нас не е нов, но през последните години липсата на борба в тази посока и проблемите с върховенството на закона са нараснали геометрично.

"Всички тези години на безнаказаност и много наивно доверие от страна на ЕС и САЩ направи още по-безогледни и арогантни хората, в чиито ръце са и властовите решения, и публичния ресурс. Тук в основата е този културен сблъсък – у нас законът е врата в полето, а в съседния свят, към който си мислим, че принадлежим, говори за върховенството на закона, на правото", посочи още Поптодорова.

По думите ѝ България се е превърнала в риск от гледна точка на сигурността и то не само в геополитически смисъл, а и риск за търговските отношения и всички решения, които се вземат в рамките на съюзническите формати.

"Как се назначават главните прокурори у нас? Ако някой си мисли, че за САЩ, Венецианската комисия, Брюксел не е ясно какво и как се случва, това е заблуда. Но с всички препоръки, доклади и редакции нищо не се променя. Тези ключови назначения в системата би следвало да гарантират безпристрастност и независимост на съдебната система именно от изпълнителната власт. Бедата е, че това не се случва", коментира още бившият посланик.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!