Последни новини от блокадата на Съдебната палата – Георги Георгиев от БОЕЦ пред ФАКТИ

В началото на юни гражданско сдружение БОЕЦ обяви, че днес – 9 юни 2021 година, от 09:00 часа започва протестна блокада на Съдебната палата в София. Целта – получаването на оставката на Иван Гешев като главен прокурор. Блокадата е под надслов "Гешев вън!".

От БОЕЦ издадоха и забрана на Гешев да влиза в Съдебната палата. „Считано от 09.06.2021г. 09.00ч. гражданско Сдружение „БОЕЦ” издава ЗАБРАНА на лицето Иван Стоименов Гешев за влизане в съдебната палата в София и всички съдебни палати в страната. Причини – позорно и престъпно поведение, с което уронва престижа на съдебната власт и с присъствието си скверни съдебната палата, като храм на правосъдието“, написа от БОЕЦ в своя публикация във Facebook.

Протестиращите днес започнаха да се събират пред Съдебната палата в около 08:30 часа. Заявката е блокадите на БОЕЦ да са ежедневни до подаването на оставката на Гешев. На централния вход на Съдебната палата преминаващите граждани имат възможност да се подпишат в подписка и да подкрепят искането за оставката на Гешев.

От ФАКТИ разговаряхме с председателя на БОЕЦ Георги Георгиев в самото начало на протестната блокада днес.

„Имаме граждански постове на двата странични и на задния вход на Съдебната палата. Отпред, на централния вход, има множество хора“, каза ни той.

„Провежда се и подписката, която БОЕЦ стартирахме от тази сутрин за оставката на Гешев. Много силен акцент, който вкарахме. Успоредно с блокадата върви и тази подписка“, каза още той.

„Както бяхме заявили тук има представители и на „Демократична България“, и на инициатива „Правосъдие за всеки“, както и други граждански групи, които подкрепят акцията на БОЕЦ. Продължаваме!“, категоричен е председателят на БОЕЦ.

„Официално продължаваме до 18:00 часа. Днес специално след 18:00 часа има мероприятие на „Правосъдие за всеки“, тоест ще прелеем в него“, обясни той.

Заявката е, че блокадата на Съдебната палата ще бъде ежедневна до подаването на оставка. „Ще анализираме какво се случва в движение и какъв е ефектът от нашите действия“, обясни Георгиев в края на разговора.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!