Правителството одобри декларация за членството на Украйна в НАТО

Проект на Съвместна декларация между Република България и Украйна за евроатлантическата интеграция на Украйна бе одобрен на днешното заседание на Министерския съвет, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

В двустранна декларация се потвърждава нашата силна политическа подкрепа за страната в борбата ѝ срещу руската агресия за защита на независимостта, суверенитета и териториалната ѝ цялост, и по пътя ѝ към членство в НАТО тогава, когато условията позволяват това.

„България е дългогодишен, последователен и явен поддръжник на политиката на отворени врати на НАТО, както и на евроатлантическите аспирации на Украйна. България ще продължи подкрепата си за членството на Украйна в НАТО, съгласно взетото решение от Срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г., препотвърдено на следващи срещи на върха на Алианса, включително в Мадрид през юни 2022 г.”, посочиха от пресслужбата.

Проект на декларация на Народното събрание в подкрепа на членство на Украйна в НАТО е включен в програмата за работа на институцията тази седмица. Вчера проектът бе одобрен от парламентарната комисия по външна политика. Негови вносители са народни представители от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“, ДПС и „Има такъв народ“.

На същото правителствено заседание бе одобрен и проект на меморандум за разбирателство между енергийните министерства на България и Украйна. Водещо при това засилено сътрудничество в енергийната област е принципа на взаимна изгода и като се вземат предвид общите интереси и цели на двете страни.

Основната цел на проекта на меморандум е да създаде основна рамка за задълбочаване на това сътрудничество. Документът изразява желанието на двете страни за обмен на научно-технически, инженерен и оперативен опит в областта на използването и трансфера на знания и ноу-хау, свързани с по-ефективното използване на възобновяеми енергийни източници и нови енергийни технологии, съобщиха още от правителствената пресслужба.

Потенциалните сфери на сътрудничество са свързани с подобряване на енергийната ефективност, увеличаване на съхранението на енергия, стартиране на интелигентни мрежи, насърчаване на цифровизацията, както и сътрудничество в областта на ядрената енергетиката. Съвместна работна група ще развие формите на сътрудничество в посочените области. Предвидено е действието на меморандума да бъде пет години, с възможност за автоматично подновяване за нови три години.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!