Проф. Витанов: Седмицата ще е решаваща

Математикът проф. Николай Витанов и днес направи своя анализ на обстановката с коронавирус у нас. По думите му седмицата ще бъде решаваща за това, накъде ще тръгне вълната. Числата, които излизат от компютрите, не ме правят оптимист.

Ето какво написа той в профила си във Фейсбук:

„Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 04 октомври 2021 г. Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни. Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или лошо, това излиза, това ви пиша. Развитието е според очакванията.

Следват картите за днес.

Най-напред картата съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Писах, че се очаква появата на области на ниво 4. Първата вече я коментирахме – Габрово. След това дойде Перник, а в края на миналата седмица – Видин и Монтана. Гледаме картата днес – тя е прогнозна за сряда. Виждаме, че Видин и Монтана са се върнали на ниво 3. Но това е формално, защото тези карти се правят по регистрираните случаи, а в събота и неделя, тези случаи са по-малко. Реално погледнато, Видин и Монтана са си на ниво 4. Другото интересно, което виждате, е че Кърджали е на ниво 1 – позеленя. Отдавна пиша, че кърджалийци ще си живеят относително спокойно. Е, очертава ви се още една спокойна седмица там. Ако внимавате, ще поседите в зелената зона. Като има добри новини, нека да ги кажем.

Областите с дифузно разпространение на заразата според официалните данни паднаха от 21 на 12. Това е според официалните данни. Ако трябва да се сравнява с нещо, то е с броя области с дифузно разпространение преди седмица – тогава бяха 9. Значи, реално имаме влошаване на обстановката. И така и тази седмица няма да е лека. Писах вече, че тя ще бъде решаваща е за това, накъде ще тръгне вълната. Числата, които излизат от компютрите, не ме правят оптимист. Отдавна предсказаният ви вторичен пик се заформя.

На прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост няма особени промени. Кърджали си е в оранжево. В София-град и в Пловдив обстановката бавно се влошава, а в Кърджали – бавно се подобрява. На нашата карта на риска София-град и Пловдив още не са във виолетовата зона. Това крепи обстановката засега, но едва ли ще я крепи още дълго. За който не разбира от намеци, това "едва ли ще я крепи още дълго" е мно-о-о-ого дебел намек.

Базовото репродуктивно число днес е 1.053. Стойността не е висока – обхватът на заразата се очаква да продължи да се разширява, но бавно. Здравната система се натоварва постепенно и засега се справя.

Има непрекъснато опити да бъда пришит към прогнози на други хора. Забелязахте нали – Витанов спря да обявява дългосрочните си прогнози и ориентацията почна да се губи.

Из пресата се въртят новини за 10 000 нови случая на ден и локдаун от 15-ти октомври. Вече писах – не ме пришивайте към това. Никакви прогнози с числа за октомври не съм правил. Казах само, че не смея да пиша за смъртността през октомври. Защо не смея – ще ви напи[а на 1-ви ноември. Но вие и сами се сещате.

Писах още, че ако Кацаров допусне 10 000 нови случая на ден, трябва да си прави харакири. Дебело намекнах, че харакири няма да гледаме. Това са ми коментарите по числото.

Тотален локдаун на 15-ти октомври няма да има. Писах вече – няма политик, който да наложи тотален локдаун насред предизборната кампания. Най-много да има нещо локално, като в Габрово. Пък и гледайте Кърджали как зеленее. Какъв тотален локдаун ще им се налага там на хората. Че обстановката там засега е спокойна. Толкоз и за локдауна.

Мисля, че съм ясен. Никакво пришиване на Витанов към чужди прогнози. Каквито прогнози Витанов прави, ги прави тук.

Хейтърите да правят дългосрочните прогнози и прогнозите с числа. Но не могат – има специални две теореми на Витанов, който показват, че хейтърите са безполезни.

Вие, които четете редовно тези сводки, пазете се. Това, което идва, няма да е апокалипсис. Моята цел винаги е била, колкото се може повече хора да минат през тази натресена ни пандемия без да имат поражения върху здравето си. Вие минете през следващите седмици без поражение за здравето ви, а който иска, да си играе на руска рулетка. Това е засега. Желая ви здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.“

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!