FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Проф.Костов: С маски и дистанция ще преодолеем и втора вълна на коронавирус

"Последствията от COVID-19 за белия дроб са тежки при не повече от 5% от заболелите. В 3-5% се получават структурни изменения и те продължават по-дълго", това заяви пулмологът проф. Коста Костов в предаването "Още от деня" по БНТ.

"Усложненията в белите дробове са по-трайни в първите 8-12 месеца след боледуването. Впоследствие те се редуцират до незначителни и изчезват", успокои зрителите проф. Костов като се позова на опита от работата си преди години, свързана с друг коронавирус – SARS.

"Всички показатели сега говорят за затихване на епидемичната картина на коронавируса. Показва го репродуктивното число, което вече е под единица. Ако се спазват противоепидемичните мерки – маски и дистанция – бихме могли да преодолеем евентуална втора вълна", добави професорът.

Той опроверга версията, че тютюнопушенето е предпоставка за по-леко протичане на болестта. Той изтъкна кои са трите основни рискови фактори, а именно – по-висока възраст, тютюнопушене и придружаващи заболявания, които в повечето случаи са вторичен резултат от пушене.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!