Радев на срещата с ЦИК: Избори 2 в 1 са възможни, ако има финансова подкрепа

Президентът Румен Радев е на среща с представители на ЦИК. Очаква се да бъдат обсъдени възможностите за провеждане на вот 2 в 1. За момента е ясна единствено датата на първия тур за изборите за държавен глава – 14 ноември.

„Народното събрание определи датата на президентските избори. Вчера беше върнат и третият мандат. Така че отиваме и на парламентарни избори. Разделението на отговорностите между парламента и президентската институция предполага отделни кампании и отделни избори. Още повече – досега в нашата практика смесване на тези избори не е ставало”, коментира държавният глава, съобщава epicenter.bg.

Президентът обаче уточни, че отделните избори изискват много повече средства. „Българите натрупаха чувствителна електорална умора. Освен това, трябва да отчитаме и факта, че Народното събрание определи последната възможна дата за президентски избори. Върнатият вчера мандат стеснява възможностите за маневриране във времето за определяне и на парламентарните избори. Затова в обществото се говори все по-често за избори 2 в 1”, обясни президентът.

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова увери, че Комисията винаги е в готовност за провеждането на избори, без значение дали в един и същи ден ще има повече от един вот.

Нейкова посочи практиката от 2011 г. когато заедно с президентските избори се проведе и местният вот. През 2016 г. тя припомни, че българите гласуваха за държавен глава, но и на референдум.

„Все още договорът, който е сключен между ЦИК и „Сиела Норма” във връзка с машинното гласуване и конкретно в софтуерната му част, не е изпълнен напълно, което поставя ЦИК в известна зависимост точно от този изпълнител”, добави тя.

На срещата беше засегната и финансовата страна на предстоящия вот. „Ако изборите са 2 в 1, ще се наложи закупуване на допълнителен брой машини. Дали ще са 1 500, или 2 000 е въпрос на решение, в зависимост от критерия, който ще приеме ЦИК в колко избирателни секции да има повече от една машина”, обясни Нейкова.

Председателят на ЦИК обаче уточни, че ако изборите са 2 в 1, част от разходите ще бъдат оптимизирани, а логистиката ще бъде направена само веднъж.

„При избори 2 в 1, възнагражденията на избирателните комисии ще бъдат по-високи. Ще се отпечатат хартиени бюлетини както за избори за президент, така и за Народно събрание. Не мога да кажа категорично, че избори 2 в 1 ще струват по-евтино, ако се проведат на различни дати, защото това зависи от различните технологични решения”, добави Нейкова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!