Румен Гайтански иска да продаде на общината дела си в къпалнята „Мария Луиза“

Румен Гайтански, известен като Вълка, е предложил на общината да изкупи собствеността му в къпалнята "Мария Луиза", която се намира в най-големия софийски парк Борисовата градина, съобщи mediapool.bg.

Предложението е изпратено до дружеството "Софийски имоти". В него Гайтански иска общината да откупи дела му в някога изцяло общинската къпалня или да го обезщети с равностойни имоти. Офертата предстои да се разглежда от общинския съвет и ръководството на общината. От местната власт казват, че ще подходят внимателно, тъй като Гайтански придоби къпалнята без пари, а сега може да осребри схемата.

Фирмата на Гайтански "Аквапарк Мария Луиза" ЕАД притежава 58% от компанията "Парк Мария Луиза" АД, а останалата част от капитала е собственост на общинското "Софийски имоти". Затова и предложението за сделка е изпратено до ръководството на общинската фирма, съобщи директорът ѝ Димитър Шивачев по време на заседание на бюджетната комисия във вторник.

Той уточни, че в писмото няма никаква оферта, а тъй като "Софийски имоти" не може да вземе решение по въпроса, то е препратено към общинския съвет и ръководството на общината. Шивачев припомни, че “Софийски имоти” няма никакъв контрол над дружеството, собственик на къпалнята, и дори не получава информация за намеренията на частния акционер. Добави, че научава от медиите какво се случва там.

Офертата на Гайтански ще се гледа от работна група, която се занимава с казуса.

Преди почти четири години, по време на кампанията за местните избори през 2019 г., връщането на частните имоти в Борисовата градина като къпалнята и Лятното кино, беше част от обещанията на кмета Йорданка Фандъкова.

През 2020 г. местната власт дори обяви поръчка за изготвяне на пазарна оценка на къпалнята, възложена на общинското дружество "Софинвест". Този опит катастрофира, тъй като оценителите не били допуснати в имота.

Преди около година покрай изоставения от години имот настъпи привидно раздвижване. Частният собственик обяви, че ще задейства процедурата за обновяването на къпалнята. През лятото на 2022 г. визата за проектиране беше издадена от Столичната община, която през декември е върната от Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН). За това се разбра от информация, публикувана от "Екипът на София" и получена по Закона за достъп до обществена информация.

Според екипа една от причините за връщането на визата е, че "към документите на визата е входиран и идеен проект за съгласуване, в който НИНКН установяват, че "застрояването не е в съответствие по контур и етажност", което означава, че се предвижда разширяване и надстрояване на съществуващите сгради в имота".

Открити са и други проблеми като липсата на съгласуване с все още неприетия устройствен план на Борисовата градина. Не е уточнен и как ще става достъпът до къпалнята, какъв ще е капацитетът ѝ

Затова и визата е върната за допълване на документацията. От декември до момента обаче движение няма. Единствената "работа" около къпалнята беше незаконно разчистване на почти 2 дка от терена, което беше направено без разрешението на общината през февруари.

Вероятно липсата на движение по казуса в НИНКН се дължи и на намерението на частния собственик да продаде дела си в къпалнята.

От общината обаче твърдят, че ще подходят внимателно към въпроса. Причината е, че дружеството на Гайтански е придобило къпалнята на практика без пари – чрез схема на съсобственост със "Софийски имоти", по която бяха "приватизирани" доста апетитни общински терени.

При евентуална сделка, общината ще трябва да плати вероятно скъпо и прескъпо, за да си върне къпалнята в Борисовата градина. Очакванията са местната власт да не предлага пари на Гайтански, а по-скоро имоти. Това обаче е потенциален източник на напрежение, тъй като те вероятно в последствие ще бъдат застроени.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!