Сбъркан ли е моделът на здравеопазване?

Какво ще последва след скандала с незаконни трансплантации и как болниците трупат дългове?

"Не е ново, че някои лечебни заведения винаги са покровителствени. Може би и така е редно. Всяка държава има структуроопределящи лечебни заведения, които в крайна сметка са важни, за да покрият нуждите и необходимостите на населението. Лошото е, че нашата система е така структурирана, че независимо дали си малка частна болница, с една-две диагнози, или си структура от национално значение, където хората с най-тежки заболявания се лекуват, системата плаща еднакво на всички", каза председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че такава е практиката по света – там не се плаща за преминал болен, а за излекуван болен. По думите му там се плаща за пациент, който е предпазен да не се разболява.

"Докато е обърната нашата система, ние като граждани да лъжем, че плащаме здравни осигуровки, държавата да лъже, че ни лекува, в болниците ще се случва това, което наблюдаваме и днес", категоричен е д-р Хасърджиев.

Бившият директор на "Пирогов" Доц. Спас Спасков посочи, че системата преразпределя средствата в здравеопазването.

"На едни болници дава повече, а на други – по-малко. Големият протест някога беше, че това се определяше от хора, които решават, че на голямата болница ще се дадат повече, а по-малката – по-малко. В момента това се отчита през извършена дейност и тук се получава възможността през извършената дейност да получиш малко повече", коментира той.

Д-р Хасърджиев допълни, че много български болници често изпадат в подобни ситуации.

"Два пъти съм член на Надзорния съвет на Здравната каса. Мога да ви кажа, че редовно има такива казуси. Повече от логично е, че в тези лечебни заведения са тежките случаи, които няма как да бъдат покрити с цената на клинична пътека. Не може да се плащат едни и същи пари за всичко, не може да се плащат едни и същи пари за различна експертиза. Има лечебни заведения с множество експерти, апаратура. Не е важно да се разпределят пари на безпринципна почва", каза още той.

И отбеляза, че в България има т.нар. "система на акредитации".

"На мен не ми е известно да има нито една болница, която да е акредитирана по международен стандарт", отсече д-р Станимир Хасърджиев.

Доц. Спас Спасков е категоричен, че особено притиснати от тази система са големите болници, каквото е "Александровска".

"Тя има няколко неща, поради които става по-различно от финансова гледна точка. Едното е, че те са длъжни като болницата, в която се обучават бъдещите лекари, да бъдат на най-високото технологично равнище. Оттам разходите за апаратура стават значително по-големи. Има още места, в които е "тясно" за парите. Това е, че те са длъжни да задържат пациентите по-дълго време, за да могат повече студенти да ги видят. А по-дългият престой води до по-големи разходи. И още нещо – персоналът, който работи в тези лечебни заведения, е на по-високо равнище. Това са лица, които получават по-големи заплати", добави доц. Спасков в ефира на Bulgaria ON AIR.

И според него "Александровска" е изключително търсена болница.

"Тя може да направи много голям оборот на болните, тъй като хората искат да бъдат лекувани от професори, доценти и т.н. Клиничните пътеки, които са за по-тежките заболявания, се заплащат по-добре от другите клинични пътеки. Този проблем го наблюдаваме години наред, но той не се решава", коментира още доцентът.

По думите на д-р Хасърджиев решението на проблема може да се реши чрез избиране на нов модел на финансиране. Той е категоричен, че в България не може да се плаща на "калпак".

"Погрешно е да смятаме, че всеки може да застане начело на лечебно заведение, защото е наш приближен човек. Уж има конкурси, но често остават съмнения за непрозрачност при осъществяването на тези конкурси. Повечето лечебни заведения при смяна на политическата система, има и смяна на ръководни длъжности в страната", подчерта той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!