„Сиела Норма“ може да достави до 1200 машини със заложения бюджет

Фирмата доставчик на машини за изборите "Сиела Норма" може да достави 1100-1200 устройства за предстоящия парламентарен вот с бюджета, предвиден от Централната избирателна комисия (ЦИК). Така обаче няма да има машини за гласуването в чужбина. Това каза пред Би Ти Ви изпълнителният директор на фирмата Веселин Тодоров.

След направените от 45-ото Народно събрание промени в Изборния кодекс, с които във всички секции ще се гласува с машина, ЦИК изчисли, че ще са нужни нови 1500 устройства. За целта комисията заложи максимална прогнозна цена от 6.5 млн. лева без ДДС. На последното заседание на ЦИК в петък Тодоров обяви, че фирмата му няма как да изпълни поръчката, тъй като цената е много ниска.

"Поръчката се състои от доставка на машините, доработка на софтуера, логистика, поддръжка. Сега работата е много по-голяма от тази на предните избори. Сега трябва да има допълнителни машини в 500-600 секции, има частични местни избори в Благоевград и няколко села, има и избори в чужбина, където също трябва да има машини. Работата е два пъти повече", каза Тодоров като аргументи за поисканите в петък 15 млн. лева за поръчката.

От ЦИК обявиха, че не са съгласни да увеличат парите, като посочиха, че са изчислили сумата от 6.5 млн. лева на базата на разходите от предходната поръчка. Според шефа на "Сиела Норма" подобно смятане без да се взимат предвид обстоятелствата по кратките срокове за доставка и допълнителната логистика показвало, че "този, който е консултирал ЦИК, е некомпетентен, дори глупав". Той добави, че са поискали комисията да им обясни как са пресметнали цените, но до момента не са получили отговор.

Тодоров каза още, че многократно е казвал на ЦИК да започне процедурата за поръчката, така че ако неговата фирма не успее да я изпълни, да се възложи на някоя друга.

"В резултат на това свиване на сроковете става така, че освен нас никой друг не може да изпълни поръчката и причина за това е ЦИК. Ако беше 1 май, можеше да се намери друг, но сме вече 6 юни", допълни Тодоров, като уточни, че все още не е получил пари от изборната комисия за доставката на машините за предходните парламентарни избори.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!