С чествания и тържествена заря Велико Търново отбеляза 114 години независима България

България отбеляза 114 години от обявяването на независимостта си. Център на националните чествания бе Велико Търново, където през 1908 година Княз Фердинанд прочита манифест, с който обявява страната ни за независимо царство, предаде БНТ.

На площада "Цар Иван Асен I" се проведе тържествена заря-проверка, в която се включи и служебният премиер Гълъб Донев, който прие почетния строй на Националния военен университет.

Група от великотърновски ученици още рано сутринта бе в двора на храма "Свети 40 мъченици" заедно със своя учител Йордан Райков. Казва, че ги е довел, за да им разкаже за българската история и за пътя на независимостта, защото е важно училището да възпитава патриоти.

"Най-добрият според мен начин, е да имаме възпитаници, а не ученици. Точно това, че те са тук в този ранен час с нас днес, доказва това, тъй като тази традиция вече повече от 100 години е непрекъсната, започнала лично от княз Фердинанд", казва Йордан Райков – учител.

8-годишният Калин от София е потомък на Александър Малинов, министър-председателят, който в нощта срещу 22 септември 1908 година, във влака от Русе към Велико Търново, заедно с княз Фердинанд пише текста на манифеста. С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския договор от 1878 г.

"Почувствах се горд. Бил е пет пъти министър-председател, създател на демократическата партия. Ако я нямаше независимостта, щяхме да бъдем завинаги зависими от Османската империя", казва малкият Калин.

И както преди 114 години, манифестът, с който княз Фердинанд обявява независимостта на България и се провъзгласява за владетел на българското царство, беше прочетен първо в двора на църквата "Свети 40 мъченици", а след това и на историческия хълм Царевец. Там с военен ритуал беше издигнат националният трибагреник.

В словото си вицепрезидентът Илияна Йотова припомни, че преди 114 години България е имала смели и достойни политици и подчерта, че независимостта принадлежи само на силната държава, със силни институции. Йотова призова днешните политици да се обединят и да загърбят омразата в името на общата кауза.

"Трябва да сме по-силни, трябва да не позволим на личните пристрастия и конфликти да изсмукват, да изстискват цялата ни национална енергия, защото и днес имаме да решаваме важни дела, важни дела за бъднините на собствената ни нация, за държавата. А днес най-важната задача е през следващите месеци е да няма страдащи възрастни хора, да няма безработни родители, които едва свързват двата края, да няма деца, които не могат да отидат на училище, защото нямат средства за това. Трябва да сме заедно и трябва да сме обединени", заяви вицепрезидентът.

Венци и цветя на признателност бяха поднесени и на Пирамидата на Независимостта на Царевец, а празнично шествие, се отправи към паметника "Майка България" в центъра на града.

В тържествения ден и Симеон Сакскобургготски посети Велико Търново. Той припомни, че Независимостта е била блян за всички българи.

"Мисля, че това е нещо много важно за всички нас да го помним, най-вече като сме обединени, да сме си и ние независими, да гледаме интересите на България преди всичко и да не забравяме, че се постигат целите като сме обединени", каза той.

Общественици, юристи и интелектуалци дискутираха на кръгла маса идеята Велико Търново да бъде конституционно признат за историческа и духовна столица на България.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!