Шефът на НЗОК: Ще предложим и джипитата да предписват безплатни лекарства за COVID

„Ще предложим болниците, които лекуват COVID, да получат пари според дейността си”, обяви директорът на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев в ефира на „Денят на живо”.

„Днес съм изпратил предложение в петък да бъде взето решение, което да бъде предложено на УС на БЛС. Това решение гласи – лечебните заведения, които лекуват COVID и имат над 10% заети легла, определени от РЗИ, на базата на определените стойности за септември, които са завишени, отчитайки дейността си, тя да се заплати. А до тази най-висока стойност, която е определена, да бъдат заплатени тези средства, за да може те да посрещнат увеличените сметки за ток, лекарства, кислород и лечението на пациентите”, обясни той.

Разпределените останали средства, свързани с дейността, са около 88 млн. лв. за извънболничната първична помощ, а за болничната около 688 млн. лв. Според него чрез цената на клиничните пътеки няма да бъдат удовлетворени потребностите на лечебните заведения до края на годината.

„Защото голяма част от колегите са ангажирани с лечение на пациенти с коронавирус, заети са реанимационните легла и не могат да извършват операции. Дори и да увеличим цената на клиничната пътека, ако не я изпълнят, няма да получат тези пари”, добави Салчев.

Шефът на НЗОК посочи, че продължават срещите на работните групи както със стоматолози, така и с фармацевти.

„След много запитвания и по предложение на омбудсмана, предлагаме и общопрактуващите лекари да могат да издават рецепти за безплатни лекарства за пациенти с доказан коронавирус. Това ще влезе в сила в момента, в който Надзорният съвет вземе решение и се подпише от УС на БЛС”, съобщи още проф. Салчев.

Относно призива на Спешни медици да подаде оставката, проф. Салчев смята за нормално в „сезона на оставките” да бъде искана и неговата. Той посочи, че финансирането на спешните медици е отговорност на държавата. Според него недоволството им е породено от разпределянето на допълнителни средства за тези на първа линия.

„От следващия месец парите, които ще бъдат изплатени на тези, които са на първа линия, няма да бъдат 1000 лв., а 1200 лв. Тези средства ще бъдат изплатени на тези, които имат пълен работен месец. Парите се забавиха с няколко дни, докато изчаквахме трансфера, но те вече са изплатени”, обясни шефът на НЗОК.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!