Шолц: Подкрепям категорично присъединяването на България в Шенген

Подкрепям категорично България и Румъния да станат част от Шенген. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц след среща с премиера Николай Денков в Берлин.

„Отношенията ни с България са превъзходни и многообразни и искаме да ги задълбочим”, подчерта той. „Постигнахме търговски рекорд през изминалата година – 12 млрд. евро. Внасяме повече от България, отколкото изнасяме. България е наш партньор в ЕС и НАТО, което си пролича след руската агресия. Българското правителство застана категорично на страната на Украйна, за което ви благодаря”, добави Шолц, цитиран от БГНЕС.

По думите му особено важна роля играят коридорите на солидарността в дългосрочен план и България има много важна роля. „Германия и България са надеждни партньори, съюзници и приятели”, заключи канцлерът.

От своя страна министър-председателят Николай Денков потвърди думите на Шолц за двустранните отношения и акцентира върху усилията на България за укрепване на границата на ЕС.

„През последните шест месеца има промяна на границата с Турция. Реформите дават резултат, те са подпомогнати от държави като Австрия и Германия. Бяха сформирани две групи за координация и борба с нелегалната миграция. Укрепваме и технически границата с камери и дронове. Отворени сме за всякакво сътрудничество”, заяви Денков относно опазването на външните граници на блока.

Той отбеляза, че процентът на преминаващите мигранти през границата на България е сравнително малък, в сравнение с другите европейски маршрути.

Премиерът настоя войната в Украйна да спре там, където е започнала преди конфликтът да ескалира. Денков отбеляза нуждата от завършване на процеса на енергиен преход и борба с пропагандата, за да се неутрализират последиците от руската агресия.

„Агресията на Русия срещу Украйна промени света. Трябва да направим всичко възможно войната да свърши със справедлив мир. Украйна трябва да се защити от тази агресия”, заяви премиерът. „Имаме много проблеми за решаване, но ЕС може да ги реши. Можем да се справим заедно с тях”, допълни той.

Денков и Шолц ще се срещнат и утре в Толедо, Испания, в рамките на испанското председателство.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!