Явор Куюмджиев: Пазарът е полудял, а ние на практика пак купуваме руски газ

Цената на газа продължава да се увеличава с всеки месец. Количества има за следващите два месец, увери днес директорът на "Булгаргаз" Деница Златева.

"Газ ще има, въпросът е на какви цени – на много високи цени. На Балканския полуостров има много газ, предимно руски, малко азербайджански. Когато сами се отказахме от договора, който ни гарантираше доставки и предсказуемост, се случва това, което се случва. Това е най-голямата глупост, която можеше да се направи при предсказуеми цени. Пазарът е полудял, а ние на практика пак купуваме руски газ", коментира енергийният експерт Явор Куюмджиев в студиото на "Денят ON AIR". И изрази убеждението си, че някой печели от прекупуването на газ: "Купувахме за 100 единици, сега за 130 – тези 30 някой ги прибира. И да не е посредник – вторият търговец". Бившият зам.-министър на енергетиката изрази изненадата си как никой не знае кой точно води преговори с "Газпром". Прогнозира тегленето на заеми през зимата. "Тази цена, която зимата ще бъде на природния газ, е непоносима и за гражданите, и за бизнеса. Кредитите са единственото спасение. Дали ние сме спрели да изпълняваме договора или "Газпром" – има факт – договорът не работи, чия е вината, предстои да видим", заяви Куюмджиев пред Bulgaria ON AIR.

Той не вижда алтернатива за България в добива на шистов газ. "Най-големите компании за шистов газ са американски. Това че Помпео лобира за американския бизнес в България е нормално, той защитава бизнеса. Но дори в тази криза, нито една европейска държава не говори за отваряне на фракинга", добави енергийният експерт.

И изрази убеждението си, че няма риск от ядрена катастрофа заради атаките в АЕЦ "Запорожие".

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!