400% скок на разходите при някои групи лекарства

"Разходите за медикаменти в аптечната мрежа нараснаха значително".

Това заяви управителят на Здравната каса проф. Петко Салчев по време на представянето на Годишния отчет на НЗОК в парламентарната здравна комисия в края на юли, пише в. "Марица". Той поясни, че това се дължи на факта, че във връзка с епидемичната обстановка в пандемията с коронавируса в момента гражданите са започнали да взимат редовно лекарствените си средства и започнаха да спазват указанията на лекарите.

„За останалите лекарствени средства контролът може би е бил недостатъчен. В момента за обсъждане в Надзорния съвет сме представили четири различни анализа във връзка с лекарствените средства, но не само като лекарства, а и къде се потребяват. Съществуват различни диспропорции. Отчетени са четири пъти увеличение на разходите в някои от групите на лекарствените средства“, каза проф. Салчев.

Той добави, че се прави анализ и на Механизма за отстъпки на лекарствата.

Според зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева високоспециализираните терапии се реализират в големите МБАЛ и УМБАЛ, които имат трето ниво на компетентност. Това е причината да изглежда, че в тях са концентрирани твърде много средства. Тя обяви, че от МЗ са публикували за обществено обсъждане наредба, с която разходите за лекарства, в това число и онкологични, да бъдат оптимизирани.

През 2019 г. НЗОК е събрала от отстъпки за доставка на медикаменти 160 млн. лв., от които 115 млн. лв. са договорените отстъпки за онколекарствата, което е с 15 млн. лв. повече в сравнение с предходната година.

Според депутата от Обединени патриоти д-р Калин Поповски и този Годишен отчет на НЗОК е показал фрапираща цифра при разходите за лекарствата. „Препоръките на фискалния съвет са лекарствата да не са повече от 15 до 18% от общия разход за здравеопазване, а у нас те са 34%. Същевременно клиничните пътеки и особено хирургичните са тежко недофинансирани. В следващия бюджет на НЗОК трябва да се имат предвид две съотношения – цените на клиничните пътеки и глобалното разпределяне по петте главни пера в бюджета“, настоя Поповски.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!