Pfizer е най-предпочитана ваксина в изнесените пунктове в страната

В цялата страна на различни места продължава ваксинацията на открито. В София има четири мобилни пункта. В Бургас и Варна има изнесени пунктове в морските градини. В област Габрово мобилен екип ще посещава желаещите в селата, уточнява Bulgaria ON AIR.

Втори пореден уикенд хората се ваксинират на открито в парковете. В София ваксинационни пунктове има Южния и Северния парк, Борисовата градина и квартал "Kрасна поляна". Всеки може да избере ваксината, която да му бъде поставена, след като попълни информирано съгласие. На място се издават и ваксинационни сертификати. Екипите работят от 9 до 16 ч.

"Почти не сме спирали откакто сме започнали, работим бързо по 5 мин. Нямаме усложнения, нямаме инциденти. Най-предпочитани са ваксините на Pfizer и Mоderna, но може би Pfizer е лидер във ваксинацията. В момента, в който ги ваксинираме, издаваме и сертификат", обясни д-р Стоян Цончев, 5-а градска болница в София.

Пунктове в парковете има в цялата страна. В Бургас хората се ваксинират на път за плажа. Три пункта за имунизация срещу Ковид са разкрити в морския град. Те са разположени на входа на Морската градина, до "Флората" и на Северния плаж.

Ваксинационен пункт има и в замъка в Равадиново край Созопол. Целта на масовата ваксинация по морето е да се осигури през летния сезон свободна Ковид зона.

А от днес започна издаването и на сертификати за преболедувалите Ковид-19. Цифровият вариант може да бъде изтеглен от сайта. Сертификатът е валиден 180 дни след датата на първия положителен PCR тест.

Над 100 000 зелени цифрови сертификати за ваксинация са издадени от влизането на европейския регламент в сила на 1 юни досега, съобщават от "Информационно обслужване“.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!