Важните новини във ФАКТИ на 03.11.2022 г.

Държавата ще събере 72 млн. лева от свръхпечалбите на големите енергийни компании

Държавата ще събере 72 млн. лева догодина от производителите на въглища, природен газ и горива. Това решиха за първо четене депутатите от бюджетната комисия в парламента.

Милен Матеев (ПП): Коалицията "хартиена бюлетина" се оказа стабилна и гази всички правилници и закони

Не сме променили мнението си за даване на военна помощ на Украйна. Просто в предишния парламент нямаше внесен такъв законопроект. Предложенията на ДБ и ГЕРБ удовлетворяват нашите виждания, че една страна, която е нападната от агресор, има право на помощ и подкрепа, както и възможността българската армия да се модернизира.

Божанов след решението на НС: Очаквам втори опит за кибератаки

Депутати от парламентарната комисия по електронно управление и информационни технологии изразиха опасения, че българските институции отново могат да станат обект на хакерска атака, след като днес парламентът прие решение да предостави военна и военно-техническа подкрепа за Украйна. „Очаквам, че ще има втори опит за кибератаки“, заяви по време на заседание Божидар Божанов, депутат от „Демократична България“, заместник-председател на комисията и бивш министър на електронното управление. Той посочи, че все още сайтовете на някои от институциите не са добре защитени, което ги прави уязвими. Въпросът за нивото на киберзащита на страната ни повдигна и Никола Димитров от "Възраждане".

Властта отговори: Имало ли е авария във ВЕЦ „Цанков камък“

Министерството на енергетиката дава подробности за аварията във ВЕЦ "Цанков камък". За нея стана ясно от брифинг на ПГ на "Демократична България" в Народното събрание, които сигнализираха, че инцидентът е станал на 13-15 октомври и до този момент не е имало никаква официална информация за казуса. От министерството на енергетиката заявиха, че от момента на встъпването на служебното правителство не е имало прикрити аварии. "След варията във ВЕЦ "Цанков камък" е започнат веднага авариен ремонт, работата се извършва незабавно", заяви зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков на брифинг.

И бюджетната комисия каза "да" за новите F-16

Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание стана поредната, приела предложението на Министерски съвет за придобиване на нови осем изтребителя F-16 блок 70. "За" гласуваха 13 народни представители от ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и ДПС, "против" бяха 3-ма от "Възраждане" и БСП, а 1 депутат от "Български възход" се въздържа.

Военният министър: На този етап страната ни не може да предостави тежко въоръжение на Украйна

България да окаже военна помощ на Украйна, реши Народното събрание с гласовете на депутатите от ГЕРБ, "Продължаваме промяната", "Демократична България", ДПС и "Български възход". Против бяха от БСП и "Възраждане".

След 4 часа дебати: НС реши България да изпрати военна помощ на Украйна

След 4 часа дебати Народното събрание реши България да предостави военна помощ на Украйна. Служебното правителство трябва да внесе решение за това до 30 дни, както и да влезе в преговори със страните по НАТО за придобиване, получаване или разполагане на усилващ отбранителните ни способности капацитет на наша територия.

ВАС отпуши строителството на "Струма"

Върховният административен съд отмени две решения на бившия министър на околоната среда и водите Борислав Сандов, с които са спрени процедури за извършване на оценки за съвместимост във връзка със строежа на автомагистрала "Струма". Ha 1 aвгycт т.г. Caндoв oтмeни вcичĸи пpeдишни пpoцeдypи пo Oцeнĸa зa въздeйcтвиe въpxy oĸoлнaтa среда (ОВОС) и на практика спря строежа на AM "Cтpyмa" пpeз Кресненското дeфилe, съобщи "Дневник".

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!