Важните новини във ФАКТИ на 17.11.2022 г.

Заради Избирателния кодекс: ПП и ДБ отрязаха БСП от преговорите за коалиция

Продължаваме Промяната" (ПП) и "Демократична България"(ДБ) предупредиха "БСП за България", че няма да влизат в коалиционни преговори с тях, ако подкрепят в зала спорните промени в Изборния кодекс (ИК). Това стана в съвместно изявление пред медиите в Народното събрание на двете формации, съобщи БТА.

Ангел Найденов: "Хартиената коалиция" ни води към решения, които ще ни върнат години назад. Поведението им е жалко

“Аз съм категорично против това, което наблюдаваме в последните дни. Смятам, че поведението, което демонстрират БСП, ГЕРБ, ДПС, е много жалко поведение. Водят ни към решения, които ще ни върнат години назад” Това каза в ефира на bTV Radio бившият военен министър Ангел Найденов по повод дебатите за връщане на хартиените бюлетини. “Сред причините, които доведоха до машинния вот беше огромния процент на невалидни бюлетини, сигналите за контролиран и купен вот, фалшифицираните протоколи, броенето с денонощия. “Хартиената коалиция” ни връща години назад”, допълни той.

Атанас Зафиров: Да, чували с бюлетини са се разнасяли. Но сега пък се разнасяха флашки

Огромна част от хората, които не гласуваха на последните избори, са били притеснени от машините. Това коментира пред NOVA депутатът от БСП Атанас Зафиров.

Шишков: Движението по АМ "Европа" може да бъде пуснато временно до Нова година, но без последния слой асфалт

Имам уверение от строителите, че движението по АМ "Европа" може да бъде пуснато временно до Нова година, но няма да бъде положен последният слой асфалт, тъй като студеното време вече не го позволява. Това заяви в "Още от деня" регионалният министър Иван Шишков.

Филип Димитров: Този закон за машините не е противоконституционен, но това не значи, че не е лош

„Този закон за машините не е противоконституционен, но това не значи, че не е лош. Имам правото да мисля, че този закон е лош. Основното е да не се лъже.”. Това каза в студиото на „Денят на живо“ по NOVA NEWS бившият премиер и настоящ конституционен съдия Филип Димитров.

Нинова: Машините за гласуване остават, ние просто осигуряваме право на избор на хората

Доста се вдигна тонът на тази дискусия, излязоха много крайни оценки и една истеричност. Това сподели в предаването "Лице в лице" по bTV председателят на БСП Корнелия Нинова по повод връщането на хартиената бюлетина.

Ген. Васил Василев: Защо бащата на Сашко беше допуснат до издирвателната работа? За мен това е грешка

Случаят е тежък, защото се касае за малко дете. Странно е, че в хода на издирването не са намерени никакви улики. В такъв момент излизат стотици версии, които объркват издирването. Много важно е да има човек, който да планира, да ръководи. Трябваше да се направи един оперативен щаб – да се разделят регионите на квадрати, да се види групите с какъв състав да бъде, да се водят доклади. Това заяви бившият директор на Националната полиция ген. Васил Василев в предаването „Денят на живо“ по Nova News. „Аз се чудя едно – защо бащата беше допускан до издирвателната работа. Ако той е евентуален извършител, ще бъде наясно с разследването. Трябваше да го изолират. Това, че бе допуснат, за мен е грешка. Той е потърпевшо лице. С него трябва да работят психолози, следователи и полицаи, за да извлекат всичко, което той знае“, обясни той, цитиран от novini.bg.

Андрей Гюров: Не е проблемът дали се гласува с машина или на хартия, а как ще се отчитат гласовете

Това, което можем да направим е да отстояваме принципите си и защитаваме интересите на избирателите си. Ние искаме българските граждани да могат да изразят своя избор свободно, не да не да бъдат разкарвани. Това заяви депутатът от „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров в предаването „Лице в лице“ по bTV.

МВР: 12-годишният Сашко обявен за общодържавно издирване, ново разпределение на сили и средства в операцията

От днес оперативно-издирвателните действия по търсенето на 12-годишния Александър Цветанов продължават под нова форма и ново разпределение на силите и средствата, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Перник.

Първан Симеонов: Бойко Борисов се е усетил, че е грешка да влизат в разделението статукво – промяна

"Интересът към изборите не се връща с процедурата, а когато се появи нов играч на политическия терен, т.е. когато в менюто има нещо ново – в съдържанието, а не във формата. … В последните десетилетия изборните процедури в България са по-скоро добри, опитвайки се да ги поправим, най-много да ги направим ужасни. Който е пипал изборните процедури от партиен интерес, обикновено сам е губил от това".

ГЕРБ и "Възраждане" са "за" предоговаряне на Плана за възстановяване и запазване на енергетиката в Маришкия басейн

ГЕРБ подкрепят предложението на партия "Възраждане" бъде предоговорен Националния план за възстановяване и устойчивост в частта "Енергетика" с цел да бъдат запазени минно-добивните предприятия в Маришкия басейн. Това стана ясно на среща между представители на двете формации, информират от БНР.

Слави: “Почтените” депутати на БСП връщат всички изборни измами, от които печелят ГЕРБ и ДПС, печели мафията

Едно време порното по телевизията започваше след полунощ и свършваше някъде към 5-6 ч. сутринта. Вчера порното в Правната комисия на парламента е започнало още следобед, продължило е цяла нощ и е свършило чак в 8 сутринта. Това порно не е било приятно за гледане, защото всъщност си е било извратения.

Бащата на изчезналия Сашко се е подложил на детектор на лъжата

Бащата на изчезналия Сашко от Перник се е подложил на полиграф.

ГЕРБ се срещна с "Български възход", имат съвпадения за бюджета и редовното правителство

Финансовата стабилност на държавата, проект на закон за удължаването на държавния бюджет, социалната политика, здравеопазването, енергетиката, планът за възстановяване и устойчивост – това са основните теми, които бяха очертани от Десислава Атанасова за обсъждане на срещата с "Български възход". Партията на Бойко Борисов провеждат серия от срещи с другите в НС, за да търсят консенсус по конкретни теми.

Иван Шишков не е доволен от довършителните работи по трасето на интерконектора

Служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков ще поиска конкретни срокове от изпълнителя на газовата връзка с Гърция за довършителните дейности. Той и началникът на ДНСК арх. Деляна Панайотова инспектираха напредъка по допълнителните етапи на газоизмервателната станция край Стара Загора, съобщи БНР.

Нинова: ПП и ДБ да си решават ще разговарят ли с нас

Днес разговорът за промени в Изборния кодекс минава на много висок и с лепене на етикети, плашане с протести и контрапротести. Ние призоваваме всички да се успокоят. Хубаво щеше да е така да спорим за социалните и детските помощи, но уви, това не става.

Избори през март, защото след празници хората са в депресия и гласуват протестно

"Политическите партии се готвят за предсрочни избори през пролетта и сблъсъкът ще бъде по линията на изборното законодателство и начинът, по който се направят изборите. Винаги преди избори интересът към изборното законодателство е много висок". Това заяви доц. Стойчо Стойчев, политолог и университетски преподавател пред БНР. Той изказа мнение, че от гласуването с хартиени бюлетини ще спечели избирателната активност.

Карадайъ: Можем да блокираме цяла България

Някои хора с ясното съзнание, че целенасочено нарушават законите на страната, се включиха в политическите процеси на България. Те живеят с представата, че историята и живота започва от сега. За тях е по-важна венецуелската машинация да им произведе властта, отколкото доверието на българските граждани. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Министерството на отбраната готви логистиката за доставките на оръжие за Киев

Военното министерство вече подготвя логистична операция за доставката на въоръжение за Украйна, като до края на седмицата би трябвало да е ясно с какво точно можем да помогнем за отбраната ѝ. Това стана ясно от думите на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов в четвъртък, цитирани от "Медиапул".

ГЕРБ: Готови сме да оттеглим някои предложени промени в изборните правила

От ГЕРБ-СДС са готови да оттеглят някои от предложенията си за промени в Изборния кодекс – за обществения съвет към ЦИК, район "Чужбина" и заявленията за откриване на секция в чужбина. Това стана ясно от думите на Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, по време на брифинг в Народното събрание, съобщи БТА.

Росен Христов: Ние комуникираме с "Газпром", те с нас-не

"Към момента комуникацията с "Газпром Експорт" е прекратена или не съществува от тяхна страна. Това, което ние правим, е да се държим като добросъвестна страна по договора, с необходимата комуникаця, с необходимата позиция, така че да бъдем защитени от всякакви евентуални претенции от тяхна страна, а от друга страна, да засилим нашата позиция за възможни претенции от нас към тях. За момента това е, което можем да направим при положение, че ответната страна просто не отговаря на нашата комуникация", каза служебният министър на енергетиката Росен Христов в парламента, цитиран от "Фокус".

Атанас Атанасов за "хартиената коалиция": Миналите избори ги купиха, тези искат да ги откраднат

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" ясно заявиха своята позиция срещу връщането на хартиените бюлетини като част от изборния процес, паралелно с машинния вот. В знак на протест те няма да бъдат в пленарната зала докато не бъдат внесени предложенията за промени в Изборния кодекс, съобщи Нова телевизия.

Генерал Христов: Крайно време е да разберем, че държава без армия не може

"Армията е винаги там, където трябва и в помощ на народа." Това каза бригаден генерал Станимир Христов, командващ Втора механизирана бригада, на празника на Сухопътните войски пред БНР.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!