Важните новини във ФАКТИ на 22 септември

Русия забрани българския език в окупирана Украйна

Русия е забранила преподаването на български език, затворени са неделни училища и центрове в Запорожка област. Това потвърди по Нова телевизия проф. Владимир Милчев, декан на Историческия факултет в Запорожкия университет.

30 български села има в района, имаме много добра мрежа от неделни училища, които се подпомагат от българското министерство на образованието и местни меценати. Моите приятели от тези села ми споделят, че е забранено да се преподава на български, разказа деканът и уточни, че по-голяма част от жителите на тези села са ги напуснали.

Божанков: Нужна е реална реформа в държавното обвинение

Реална реформа в държавното обвинение би направило Борисов и други хора от ГЕРБ негови клиенти. България трябва да реши каква да бъде – на Борисов или свободна от него. Това коментира за "Твоят ден'' Явор Божанков от БСП.

Според него спецсъдилищата са били инструмент за репресия. "Трябва нов антикорупционен закон с разследващи функции и възможност да се обжалват отказите на прокуратурата. Надявам се в първите дни след изборите да се формира работещ кабинет. Проблемът не е в личността на главния прокурор, а във фигурата и в това, че има твърде много власт", заяви той.

Слави Трифонов: В Русия едни луди глави се борят за своята независимост

Днес България празнува своята независимост. Но дали може да се празнува, когато на няколкостотин километра оттук се води война? Това написа във Фейсбук профила си лидерът на „Има такъв народ”Слави Трифонов.

Той е категоричен, че отвоюването на всяка една независимост по света винаги е била дело на смели и достойни мъже и жени. На луди глави, които не познават страха.

Румен Радев: Независимостта не е еднократен акт и всяко поколение трябва да я отстоява срещу външни и вътрешни посегателства

Президентът Румен Радев честити 114-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България с пост във Фейсбук.

„Преди 114 години предците ни отхвърлиха всяка претенция, че България може да бъде подвластна някому. Че националното ни развитие, обществен живот и култура могат да бъдат заложник на чужда воля“, пише държавният глава.

Актът на Независимостта е неизбежен резултат на съзнанието за собственото ни национално достойнство и дързостта на този пример ще продължи да вдъхновява бъдещето ни, отбелязва той.

„Големият урок от 1908 г. е, че единственият легитимен изразител на народната воля може и трябва да бъде българската държава. Наш дълг е да помним, че Независимостта не е еднократен акт и всяко поколение трябва да я отстоява срещу външни и вътрешни посегателства, се казва още в публикацията на президента Румен Радев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!