„Възраждане“ срещу Кирил Петков: Държавата отново абдикира

Решението за мораториума върху цените беше бягство от отговорност на управляващите. Не е нормално новият министър-председател да не влезе в ролята, за която е избран, а да прехвърли това на депутатите. По тази причина внесохме искане за изслушването му. Това заяви заместник-председателят на Народното събрание от квотата на "Възраждане" Цончо Ганев в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

„Не е нормално да плащаме най-скъпия ток в Европа, по-скъп е отколкото в Полша. Фирмите фалират. Това е така от 4 месеца, но не се направи нищо. Държавата е абдикирала. Би трябвало управляващите да имат готови управленски решения, които да се приложат веднага“, подчерта той.

Той изтъкна, че БСП и ДСБ са стари партии и не би трябвало да изпадат в такава ситуация, като гафа с влизането в сила на мораториума, смята от „Възраждане“.

„Наложи се мораториум до края на март месец. Ние предложихме да е до края на април, защото в една част от България тогава все още е студено. Какво правим на 31-ви март, когато сметките скочат кардинално? С мораториума КЕВР спира това повишаване на цените, но проблемът само се отлага, не се решава“, изтъкна зам.-председателят на Народното събрание.

„Трайните решения трябваше да дойдат от управляващата коалиция. Вместо това отлагаме решението и замитаме проблема. Трайното решение, което ние предлагаме е електроенергията, произвеждана от българските предприятия, да се пренасочи към нашия пазар и каквото остане – да се изнася в чужбина“, обясни Цончо Ганев.

По думите му депутатите-лобисти не са съгласни да се вземе решение в полза на хората и се аргументира. „Поне 160 човека в парламента имат фотоволтаици. Това са хора, разпръснати в целия парламент, не са само от една партия. Те не са директни собственици, а чрез поставени лица или роднини. Предложението да се орежат фотоволтаиците не беше прието от мнозинството“, разкри той.

Във връзка с евентуалното въвеждане на зелен сертификат за депутатите, Цончо Ганев заяви:

„За мен е знак, че има нормалност във всяка една политическа формация. Ако не гласуват под нареждане зеленият сертификат ще отпадне. Мерките не дават резултат, само ограничават икономиката. Най-бедната държава и най-изнемогващият бизнес е изправен пред колапс. Когато се въведе зеленият сертификат в НС тогава всеки един работодател може да каже, че го въвежда също. Решението в Министерски съвет да се влиза само със зелен сертификат показва, че ваксинирането не е задължително, а принудително. Ако се въведе тази мярка и в НС, ние от „Възраждане“ излизаме отпред с гражданите и ще влезем по друг начин. Те искат да ограничат конституционните ни права“, каза още Ганев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!