Ето визиите за новите шефове за БНБ и еврото

Въвеждането на еврото и управлението на кредитния риск са сред основните приоритети, изтъкнати от двамата кандидати за поста на управител на БНБ – Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" и Любомир Каримански от "Има такъв народ".

В началото на заседанието на бюджетната комисия в парламента възникна спор за това дали дали да бъде допуснат Гюров до изслушване, тъй като в Националния център за информация и документация не е видна докторската му степен от Виенския университет. Работата на БНБ по въвеждането на еврото у нас бе сред приоритетите и на двамата кандидати за гуверньор.

Според депутата Красимир Вълчев от ГЕРБ научната степен на Гюров е само от САЩ.

А Йордан Цонев от ДПС постави под въпрос дали степента на Гюров отговаря на изискванията.

Ще бъде направена допълнителна проверка, заяви Румен Гечев от БСП.

След гласуване изслушването на кандидатите започна. Според Андрей Гюров най-голямото предизвикателство е банковият надзор. И предлага да се налагат еднакво строги мерки.

“Който спазва правилата ще участва и Ще се забавлява, който не иска да спазва правилата остава вкъщи Пълна прозрачност, спазване на надзора, по-нисли лихви и такси”, заяви Гюров.

"Едно от нещата са превалутиране на депозити, превалутиране на кредити, на ценни книжа, на левови дялови участия в дружества, обезпечения, отчетени дъщерни компании също", коментира Любомир Каримански от "Има такъв народ", който е един от двамата кандидати.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!