Икономисти: Влизането в еврозоната изисква много сериозна подготовка, а България все още не е готова

Влизането в еврозоната изисква много сериозна подготовка, а България все още не е готова. Това коментираха икономисти в предаването „Социална мрежа” по NOVA NEWS.

„За да имаме някакви ползи от един подобен съюз, всяка една страна трябва да бъде близка по икономическо развитие и икономически фундаменти с останалите партньори. Именно по тази причина България има много да догонва. Много работа има и от гледна точка на институции, и от гледна точка на конкурентоспособност”, коментира икономистът Владимир Сиркаров.

Идеята на влизането в еврозоната трябва да е България да има по-добър икономически растеж и стандартът на живот да се повишава.

„Когато нямате работеща икономика, нещо, което да върти машинката и да генерира приходи в икономиката, няма откъде да връщате кредитите. Българинът произвежда 55% от това, което произвежда средният европеец. Не, защото е мързелив и не знае как да работи, а е въпрос на организация”, обясни доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!