Казусът „Лукойл“: Престрелки между политици и заплахи със съд (ОБЗОР)

Критики на президента към управляващи и политици по казуса "Лукойл". Според Румен Радев отнемането на дерогацията ще повиши цените на на горивата. Премиерът Денков пък предупреди да не се правят опити за ескалиране на напрежението с рафинерията. Делян Пеeвски даде срок на Денков до четвъртък вечерта писмено да обясни казуса с рафинерията. Партиите, подкрепящи кабинета, отново предупредиха "Нефтохим" да си плати задълженията, съобщават от БНТ.

Риск от рязко прекратяване на дерогацията

Премиерът Николай Денков предупреди, че ако продължи ескалацията на напрежението по темата "Лукойл" има 2 сериозни риска.

"Единият е рязко прекратяване на дерогацията. Това означава, че рафинерията ще остане без нефт, тъй като няма как да се осигури за кратки срокове, в рамките на 7-10 дни неруски нефт, който е необходим за работата на рафинерията. Ако е за междинен срок, 30 дни, най-вероятно цените ще бъдат по-високи. Всичко това ще доведе до проблеми всъщност за българските граждани. Ще се повишат цените и "Лукойл" може да използва всякакви такива заплахи за да създаде проблеми на България" Президентът прогнозира сериозни икономически и социални последици, ако бъде отнета дерогацията на "Лукойл Нефтохим" за работа с руски петрол.

"Естествено, че има риск и от дефицит, и от повишени цени, но ние тези разчети така и не ги видяхме. За "Лукойл" искам да ви кажа само следното: как назначеното от мен служебно правителство успя да ги убеди най-сетне да регистрират своята икономическа дейност в България, да внесе авансово 180 млн. корпоративен данък, при положение че всички предходни 20 години такъв данък е събран в размер на 70 млн. лева? Как успя това правителство да гарантира устойчивата работа на рафинерията и да свали цените от 3,50 на 2,40?" Радев призова за държавническо мислене.

"В несекващите караници за влияние, за пари, за постове управляващите забравят най-важното, че носят отговорност преди всичко за сигурността и благосъстоянието на хората. Националната сигурност изисква управлението да гледа отвъд постовете, отвъд своите интереси и мандати и да върне фокуса си върху проблемите на обществото.

Задълженията на "Лукойл"

Премиерът Денков обясни защо държавата не може да изиска от "Лукойл" да се издължи още следващата седмица, както настояват от ГЕРБ-СДС и ДПС, разкритикува ги, че неправилно тълкуват негови думи и дори заплаши Делян Добрев със съд за изказвания по негов адрес вчера. "Това, което сме се разбрали с "Лукойл" е, че те са поели ангажимента дължимите суми да бъдат изплатени до края на годината. Всякакви срокове от типа на 1 седмица отново са някаква дезинформация. По отношение на приказките за хранилки и други доста по-конкретни обвинения, отговорът е ясен. Завеждам дело срещу хората, които твърдят това. Хора, които са заложили законови текстове, които не са приложими и не са приложени досега, се опитват да скрият този проблем с обвинения към правителството, че не е събрало данъци, които по същество няма как да бъдат събрани на базата на същестуващи закони". Съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски призова премиера да информира писмено Народното събрание до четвъртък вечерта за всички намерения, действия и фактическото състояние по казуса "Лукойл".

От самата компания също реагираха с позиция, в която посочват, че са платили данъци за над 1 млрд. и 300 млн. за тази и миналата година.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!