Левон Хампарцумян: Икономическите ползи от влизането на България в Шенген ще бъдат директни и незабавни

Икономическите ползи от влизането на България в Шенген ще бъдат директни и незабавни за хората, които имат бизнеси свързани с търговията и износа. Това каза икономистът Левон Хампарцумян в предаването на bTV „Лице в лице". Той посочи, че с отпадане на визите ще стане по-лесто ходенето на море в Гърция, а бизнесът ще бъде с повече възможности.

„Когато казвам трудни дни, не очаквайте купони и хиперинфлация. Просто германската икономика се забавя. Това е най-важният ни икономически партньор, евентуално това би се отразило на България и на резултатите на фирмите, които търгуват с немски фирми“, каза икономистът.

Според него, инфлацията у нас не е галопирала, а е нараствала поради желанието на търговците да печелят. Но не можем да очакваме тя да падне до нивата отпреди кризата със войната в Украйна. "Тя ще бъде едноцифрена, но ще продължи по-дълго време", прогнозира той.

"Зелените идеи печелят избори, но не плащат сметки. Някои грешни решения на Брюксел в енергийния сектор доведоха до увеличаване на проблемите и на инфлацията. Но обедняване ще усетят само тези, които не могат да продадат стоките си в условията на сериозна конкуренция", каза още банкерът.

Той прогнозира по-високи лихви в по-дълъг период. Те обаче ще са поносими с хората с добри доходи, за останалите трябва да се търсят начини да бъдат компенсирани и подпомогнати.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!