Малко над 6,708 млн. българи имат право на глас на изборите 2 в 1

Ден за размисъл преди парламентарните и президентските избори. Предизборната агитация е забранена през целия ден днес и до края на изборния ден в 20:00 часа утре. За втори път в историята изборите у нас ще се проведат изцяло на машини, а за първи път парламентарните и президентските съвпадат и ще се проведат 2 в 1.

Кандидат-президентските двойки са 23, а кандидатите за народни представители – 5067, издигнати са от 27 партии и коалиции. Още не е известен окончателният брой на вписаните в избирателните списъци, но по предварителни данни те са 6 708 189 души, припомня Bulgaria ON AIR.

Българските граждани в чужбина могат да упражнят правото си на глас в 751 секции в 68 държави. Първи ще отворят секциите в Нова Зеландия. Вотът зад граница ще приключи в 6:00 часа българско време в понеделник, 15 ноември 2021 г., когато затворят секциите в американските щати Калифорния, Аризона и Невада.

В 9399 секции в страната за втори път ще се гласува само с машини, като в поне 2121 ще има по две устройства.

Само с машини ще се гласува и в 208 секции в чужбина, като във всяка от тях ще има по две устройства. И за двата вота ще се гласува на една машина и с една карта.

В неделя гласуването ще започне в 7:00 ч. и ще приключи в 20:00 ч. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия, ако в 20:00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват. Но удължаването може да е най-много с един час.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!