Митничари задържаха контрабандна валута за над 400 000 лв. по Коледа

Митничарите задържаха контрабандна валута с левова равностойност 404 144 лв. при три случая по време на Коледните празници.

На 28 декември на МП "Калотина" митническите инспектори спрели за проверка напускащ страната лек автомобил. В багажника, под кората, покриваща резервната гума, бил открит плик с недекларирани 48 250 евро. По случая е образувано досъдебно производство за незаконно пренасяне на парични средства през границата на страната от България в Сърбия, която е външна граница на Европейския съюз.

Най-голямата недекларирана сума е открита на Коледа. На 25 декември на ГКПП "Дунав мост" при Видин бил спрян за проверка влизащ в страната товарен автомобил. Водачът пътувал от Великобритания за Турция и заявил, че няма нищо за деклариране. При последвалата проверка обаче в дюшека на леглото в кабината били открити банкноти британски лири в купюри с номинали от 20, 10 и 5. Водачът посочил, че сумата е 70 000 британски лири. След преброяване в негово присъствие е установено, че действителният размер на валутата е 102 000 британски лири. За тях не бил представен банков или друг разплащателен документ, като водачът посочил, че това са средства на неговата фамилия. Съставен му е акт за административно нарушение на Валутния закон. С разписка е задържана сумата от 3000 лв. за обезпечаване на евентуални глоби.

При третия случай задържаната недекларирана сума от над 37 000 евро е била намерена при съвместна проверка на митнически и гранични служители у пътник, напускащ страната през Летище София в началото на празничните дни.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!