Новата учебна година започна и за 825 затворници

825 души, лишени от свобода, днес също започнаха новата учебна година. 58 от тях за пръв път влизат в клас. Сред учениците е 45-годишният Венцислав Йорданов. Той напуснал училище преди почти 30 години, без да завърши дори основното си образование.

„Хванах мутренските години. От началото на моята престъпна кариера не ходех на училище, баща ми и майка ми много се ядосваха за това нещо, дори си спомням, че съм ял и малко шамарчета, че съм отсъствал и съм повтарял”, разказва той.

Кариерата с кражби обаче води до два престоя в Централния софийски затвор. „Съжалявам за всичко. Кражбите ми са само за пари. От коли. По принцип сме вече така, модернизирани, не стигаме до разбиване, но ги отваряме”, добавя Венцислав.

При последната си осемгодишна присъда той решава да се върне в училище. „Осми клас го завърших с много добри оценки. Сега продължаваме с девети”, казва мъжа.

Математиката не е любим предмет за Венцислав. Но часовете по практика в стругарската работилница му дават увереност, че и навън може да се справи добре. „Решаваме с учителя дали ще направим чук, отвертка или ключ. Намисляме нещо и започваме”, добавя той.

Наученото зад решетките обаче няма да инвестира в нова престъпна кариера навън, категоричен е Венцислав. Той е един от общо 243 лишени от свобода, които започват новата учебна година зад решетките.

„Имаме първолаци, тази година са 18 на брой. Разпределени в няколко паралелки. Усещаш тяхното притеснение, тяхното вълнение. Те са възрастни хора и това просто ни запалва. Запалва искрата за работа”, коментира директорът на СОУ „Св. Иван Рилски” Ивелина Кръстева.

Зад решетките няма часове по музика, рисуване и физическо. Набляга се на българския език, математиката, технология и предприемачество, компютърно моделиране.

„Често се опитваме да намерим общ език, защото понякога се налага да работим с хора, които не са напреднали толкова в своята грамотност. И затова нещата се случват понякога другояче. Смея да твърдя, че винаги има успех накрая. Може и да е малък, но все пак”, подчерта преподавателят по български език Надежда Георгиева.

За осемте години работа с ученици зад решетките Надежда е категорична – всеки има право на втори шанс. Тя и колегите ѝ са готови да го дадат, чрез учене.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!