Политолог: България ще влезе в спирала от избори

България ще влезе в спирала от избори, защото зимата ще е тежка, ще има социално-икономическа криза и правителството, което и да е то, трудно ще може да отговори на тези предизвикателства и вероятно другата година ще има нови парламентарни избори. Такава е прогнозата на политологът доц. Милен Любенов. „Много трудно може да се реализира първият мандат, независимо кой ще е определен за премиер от „Продължаваме Промяната“. По всичко личи, че те се готвят за избори“, обясни той пред БНР. Според него таймингът на изгонването на руските дипломати показва, че това е част от предизборната кампания.

По думите му експертен кабинет с ограничен мандат означава партиите да намерят консенсус по ясна програма за действие, която да бъде реализирана в рамките на следващите месеци:

„Не виждам кои могат да бъдат допирните точки за тази програма. Прекалено много се задълбочи напрежението между политическите партии, което е предпоставка за невъзможност за сформиране на правителство в 47-ия парламент, което да бъде устойчиво – дори в рамките на краткосрочна програма от няколко месеца“.

Политологът прогнозира, че третият мандат за съставяне на правителство ще бъде връчен на ИТН и изказа мнение, че е доста странно това, че по време на консултациите президентът Румен Радев е дал положителна оценка на действията и на поведението на „Има такъв народ“, въпреки че те са се доказали като антисистемна партия, с която трудно може да се работи и да се води политика.

„Не очаквам ИТН да съставят кабинет, защото партиите, които го подкрепят, ще платят много голяма цена на следващите избори. Не виждам перспектива и легитимност пред едно такова правителство, което веднага ще бъде етикетирано като кабинет тип „Беров“, коментира още доц. Любенов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!