Рамадан Аталай: Премиерът да не определя цената на тока

Оказа се, че управляващите постъпиха по тяхно виждане и върнаха отново тази комисия под егидата на политиците. Така Рамадан Аталай от ДПС коментира в "Още от деня" по БНТ намаляването на състава на КЕВР.

"Съкращаването на комисарите от 9 на 5 дава реална възможност управляващите да могат да влияят на решението на независимата комисия, което е най-страшно. Намаляването на квалификацията на хората, които могат да заемат място в КЕВР, също буди недоумение", коментира той.

Аталай заяви още, че не познава кандидата за председател на комисията.

"Безпокойствието сред нас е, че министър-председателят заявява, че в тези комисии ще бъдат назначени такива хора, въз основа на които той ще има основание да намалява цената на електроенергията. Не е работа на нито един министър-председател да се занимава с регулирана цена на електроенергията", каза депутатът.

Той заяви още, че КЕВР е изпълнявал всички законови правомощия.

"Освен да се занимава с ценообразуването и регулирането на електроенергията към битовите потребители, лицензиите към всички онези, които искат да произвеждат енергия, цялостната тази дейност е в ръцете на КЕВР", поясни Аталай.

Последните години тази комисия беше тръгнала към посоката да бъде онази независима комисия, която да може да поеме целия товар от недоволството от обществото, а не то да бъде разпръснато към политическите формации, обясни още депутатът от ДПС.

"Мораториумът е най-недалновидното нещо. Той попречи за взимане на определени решения на КЕВР и оттам допуснахме, че има лобистки интереси. Ако бяхме оставили комисията да си изпълнява задълженията, управляващите да бяха малко повече подготвени, и да бяха предприели онези действия, които всички европейски държави предприеха за компенсиране на небитовите потребители и ако не искаха да събират от ДДС и от акцизите средства при господин Василев, и оттам да се опитат да разпределят средствата, бъдете убедени, че с няколко промени в закона за данъците и таксите, днес общините щяха да получават компенсациите си, днес бизнесът щеше да получава компенсации", обясни Аталай.

Той заяви още, че факторите, които определят цената на газа са свързани с външните пазари, а не само с газа в Чирен.

"Повишаването на цената на петрола ще ни изненада и ще дойде момент, когато и газът от Азербайждан ще ни се види много скъп, защото формулата чрез която се определя цената на газа през Азербайджан минава през 70% от цената на петрола", алармира Рамадан Аталай.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!