Румен Радев: Подобряването на енергийната свързаност в Югоизточна Европа е от ключово значение за справяне с кризата

Подобряването на енергийната свързаност в Югоизточна Европа е от ключово значение за справяне с икономическата и социална криза. Това заяви президентът Румен Радев на среща днес с Джефри Паят – помощник държавен секретар на САЩ по енергийните ресурси, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Посещението на Джефри Паят в България е част от негова регионална обиколка, включваща също Турция и Румъния.

Необходимо е държавите от региона да обединят усилия си за по-бързото реализиране на съвместните проекти за разширяване на инфраструктурата за пренос на нефт, газ и електроенергия, така че да не се допуска дефицит на енергийни ресурси, инфлация и задълбочаване на икономическата криза, заяви Румен Радев.

Обща бе позицията, че въвеждането в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България осигурява реална диверсификация не само за България, но и за региона. Във връзка с това държавният глава открои необходимостта от непрекъснатост на доставките на природен газ, така че да бъдат удовлетворени нуждите на всички държави.

По време на срещата бяха обсъдени и перспективите за задълбочаване на сътрудничеството между България и САЩ в разработването и прилагането на нови технологии в областта на енергетиката и изграждането на зелена икономика.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!