Сербезова: Визията за е-здравеопазване е за осветляване на медицинските дейности

По план до края на тази година Националната здравно-информационна система ще бъде разработена и внедрена в пълната си функционалност. Това каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова по време на заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване.

„В кратки срокове се предвижда промяна в нормативната уредба за предписване и отпускане на лекарства, като целта е електронните рецепти да станат задължителни и за „бели“ рецепти, а не само за тези, които са плащат от НЗОК”, допълни министър Сербезова, цитирана от Нова тв.

По думите ѝ визията за е-здравеопазване е изцяло осветляване на процесите в медицинските дейности и лекарствените процеси, каза още тя. Тя уточни, че към момента не може да се взимат адекватни управленски решения, ако не се познават процесите.

„Необходим е надпартиен консенсус за основните приоритети в здравеопазването, устойчиво развитие и е-здравеопазване”, каза още министър Сербезова.

Тя посочи, че досега е изградена базовата функционалност на ядрото на Националната здравно-информационна система, както и интеграционна среда за тестване на модулите.

„Може да се получава обратна връзка от тези, които ще използват системата”, посочи още тя. По думите ѝ основните регистри на някои от институциите вече са интегрирани към информационната система.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!