След потопа: Жандармерия и лекари в наводнените села (ОБЗОР)

Седмица след потопа в карловските села – пълна забрана за сеч във водосбора над Каравелово, Слатина и Богдан. На място беше направена и проверка за това има ли незаконно изсичане на дървета, което да е причинило тежкото бедствие.

В самите села не спират усилията покъщнината на хората да бъде изровена изпод тоновете кал и засегнатите от бедствието постепенно да се завърнат към живота си. Заради кражбите и страха от мародери от днес в селата вече има жандармерия, която пази. На терен дойдоха и лекари, които трябва да се погрижат за възрастните хора. Село Слатина е едно от най-пострадалите от потопа села. Частично разрушените и наводнени къщи са 34. От четвъртък както в селото, така и в Богдан и Каравелово, ще патрулират екипи на "Жандармерията". Те ще следят за спазването на обществения ред. Целта е да се пресекат опитите на мародери да заграбват имущество от наводнените къщи. Екипите са пристигнали този следобед пред полицейското управление в Карлово, за да получат задачите си, разказват от Нова телевизия.

В същото време част от болниците в София изпратиха свои екипи в засегнатия от наводнението район. Пред кметствата в Богдан, Слатина и Каравелово има своеобразен медицински пункт, където всеки може да се прегледат и да получи първа помощ. Въпреки че и в четвъртък пристигаха доброволци от различни краища на страната, местните отново призоваха за помощ с тежка техника.

79-годишният Васил Василев си спомня със свито сърце за нощта на потопа в Богдан. "Страхотия. Дворът беше пълен с дърва, трупи. Лозата в двора вече я няма", каза той.

Шест дни по-късно намира части от имуществото си на неочаквани места. "Коминът отгоре беше в стаята. Как е станало – не знам. Тук трагедията с години няма да се оправи, с години", посочва мъжът.

Според Общината в Карлово разрушената инфраструктура е за над 30 милиона лева. "Ще изграждаме нови улици, защото липсват. Няма да ремонтираме, това е проблемът ни тук. На територията на цялото село и по протежението на дерето имаше 13 моста, сега са само три", заяви зам.-кметът на Карлово Данка Люртова.

В четвъртък сутрин жителите на село Богдан се събудиха с новината, че вече имат нов мост. Той е направен от дървени материали и свърза най-пострадалите къщи с останалата част от населеното място. Част от доброволците също започнаха изграждат временни мостове.

В друго от пострадалите села – Слатина, има временен медицински пункт. Най-честото оплакване е високо кръвно.

"Тук бяха трима души за цял ден. Иначе бяхме и в село Богдан – и там бяха около пет човека”, каза д-р Кристина Смелова от УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков”.

Последва призив освен храна и вода да се доставят медикаменти и почистващи препарати. „Най-важното са дезинфектанти и йод, нещата от първа необходимост”, посочи Смелова.

Екипите на жандармерията вече са готови да патрулират „Ще има три екипа в Слатина. Жандармерията е един вид сигурност, дава кураж на хората”, коментира Доньо Тодоров – председател на Общински съвет Карлово.

С наближаването на първия учебен ден се появи и друг проблем – как децата от Слатина ще стигнат до училищата в Карлово и Сопот, при положение, че много от пътищата са разрушени. „Проблемът е поставен на министъра на образованието от Община Карлово и е обещано съдействие с транспорт до училищата, в които учат децата”, заяви Тодоров. Няколко фондации са заявили желание да доставят на децата от пострадалия регион учебни пособия. Междувременно стана ясно, че сечта по целия водосбор около пострадалите от наводненията села е спряна временно по разпореждане на служебния министър на земеделието Явор Гечев. Площта на водосбора е 26 кв. км. Забраната ще остане в сила, докато траят започналите днес проверки в района. Земеделското ведомство, МВР и Прокуратурата извършват инспекции на място.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!