Служителите в затворите са в стачна готовност

Синдикатът на служителите в затворите е в стачна готовност. Утре е последният шанс надзирателите и Министерството на правосъдието да се споразумеят за график на работа, заплащане, щатове. Ако това не се случи, от петък започват поетапни ефективни стачни действия.

Надзирателите у нас настояват за връщане на 24-часовите смени. В края на октомври миналата Министерството на правосъдието въведе нова система на дежурствата.

„Имаме много доработки. Съответно режимът на работа, както беше представен от ръководството – че ще имаме три почивки след това, не се случва”, обясни Диян Димов, член на ЕС на ССЗБ.

Заради липса на хора един надзирател обезпечава няколко поста, което създава риск за сигурността и на лишените от свобода, и на самите служители. Все повече стават и случаите на агресия от страна на затворниците.

Надзирателите настояват и за 20% увеличение на заплатите заради инфлацията. Твърдят, че миналата година са били подведени, че ще им увеличат заплатите с 300 лв.

„Реално бяха 130 лв., които инфлацията буквално „изяде” и не се усеща това увеличение”, допълни Димов.

Утре в Министерството на правосъдието ще се проведе поредна среща между ръководството на ведомството и синдикатите в системата. От екипа на Крум Зарков запазват мълчание преди двете страни да са направили последен опит да постигнат консенсус.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!