Трайчо Трайков: Има възможност да не се допусне повишение в цените на тока без загуба

"Винаги в една система, в която има пари и интереси, различните играчи се опитват да спечелят предимство. Това е естествено". Това коментира в студиото на "Още от деня" бившият енергиен министър Трайчо Трайков във връзка с енергийната криза.

За него по-важно е какво може да се подобри в системата.

"Има два метода на ценообразуване на газа. Единият е по-дългосрочни договори и е свързан с кошница от измерители. Той е по-инертен, по-бавно се променя във времето, свързан е с цената на петролните еквиваленти, а другият отразява движението на енергийните борси", посочи Трайков.

Събеседникът на медията заяви, че има възможност да не се допусне повишение на цените на тока, без да се причинява загуба на никой по веригата – нито на производителите, нито на пренос високо напрежение, нито на доставчиците. "Един от тях е цените, по които мрежовите оператори купуват енергията за компенсиране на технологични разходи, да бъде по регулирани цени, не по борсови", каза още той.

"Всички пари, които се генерират в електроенергетиката, остават в България. Ние електроенергия не внасяме, произвеждаме си я тук. Въпросът е на ребалансирането на участниците по веригата", добави Трайков.

"Себестойността на електроенергията няма никакво отношение към пазарните цени", обясни Трайков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!